Tijd om mijzelf te zijn: van dierlijk tot plantaardig eten

Toen ik begon met mijn blog was ik erg enthousiast: eindelijk doen waar mijn passie ligt! En dat is eten, koken en schrijven. Ik had helemaal in mijn hoofd dat ik dit graag wilde doen en ik had een heel concept in mijn hoofd. Recepten voor iedereen! Maar goed dat is natuurlijk heel breed en kan alle kanten opgaan. Wat ik wel wist, is dat ik gewoon heerlijke recepten wil plaatsen waar iedereen van kan genieten. Zo gezegd zo gedaan en daar was ik dan live en op Instagram. En daar begon voor mij het avontuur waarin ik mezelf even verloor en mijn focus waarvoor ik het echt doe kwijt was. Tijd voor verandering!

Dit ben ik

Biologisch boerderij De Groene Griffioen. Foto’s gemaakt door Froukje Wilming.

Na een leuke online dag van Het Ingrediënt en een aantal sessies gaf Francesca Kookt met haar mooie woorden uiteindelijk de doorslag: : “altijd gewoon jezelf blijven”. Al enige tijd was ik al onrustig en was ik veel tijd kwijt aan Instagram. Ik had daar zo genoeg van, want ik wilde gewoon koken en genieten van het eten! Daar is waar ik mijn energie vandaan haal. Na die dag viel dan ook het kwartje en was de rust teruggekeerd. Ik moet gewoon mijzelf blijven. En dus wordt het nu ook tijd om aan jullie te verkondigen waar ik mij mee bezig ga houden de komende periode en waar ik echt enthousiast van word. Dit ben ik lieve mensen! Liefde voor voeding, koken en dieren. Wat een mooier manier om deze facetten te combineren?

De komende tijd ga ik mij meer focussen op wat is echt gezonde voeding voor ons? Tegenwoordig zie je zoveel voorbij komen van omnivoor tot vegetarisch tot vegan tot zelfs mensen die leven van lucht (letterlijk). Altijd lees ik geïnteresseerd wat zij eten en vraag mij dan af hoe gezond het daadwerkelijk is. Ik ben zelf flexitariër, omdat ik erin geloof dat er een goede balans moet zijn tussen vlees en groente. Daarnaast is het niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Je bent meer bewust bezig met wat je eet en je houdt rekening met het feit dat er allergieën bestaan. Tevens wil ik natuurlijk mijn zoontje leren dat er vele keuzes bestaan in eten, wat voor effect dit op de omgeving heeft en hoe je in deze doolhof toch kan genieten van eten. Uiteindelijk is het aan hem zelf om te ontdekken waar zijn voorkeuren in voeding liggen.

Op naar de boerderij

Biologisch boerderij De Groene Griffioen. Foto’s gemaakt door Froukje Wilming.

Graag wil ik mij bezighouden met biologische en plantaardige producten. Je ziet dit steeds meer opbloeien en langzaam vindt er een verschuiving plaats in ons eetpatroon. Ik zal dan ook meer gaan koken met biologische producten zo van de boerderij of een lokale winkelier. Hierbij wil ik mij verdiepen waarom wij als consument de bespoten en gemuteerde producten in stand houden (en ja dit is inderdaad veel goedkoper en dat vind ik zo jammer). Wie weet kan ik hiermee een bijdrage leveren om dit soort lokale biologische producten weer dichter en goedkoper naar de consument te brengen. Zou jij het ook niet mooi vinden om producten goedkoop te kopen waaraan niks is toegevoegd?

Mijn eerste bezoek: De Groene Griffioen

Biologisch boerderij De Groene Griffioen. Foto’s gemaakt door Froukje Wilming.

Mijn onderzoek is gestart bij De Groene Griffioen waar ik een fotoshoot mocht houden voor mijn nieuwe concept. Wat een mooie biologisch boerderij. Je kunt merken dat hier echt liefde voor de dier is. De boerderij heeft een dubbeldoel-koe. Dit houdt in dat de koeien gebruikt worden voor zowel melk als vlees. De dieren hebben een goede gezondheid en antibiotica wordt niet gebruikt. Daarnaast hebben zee een vrijloopstal, waarin de koeien de ruimte hebben om te lopen en te liggen.

Neem eens een kijkje op de site voor meer informatie en ga vooral bij ze langs in de boerderijwinkel. Het vlees dat ik heb gekocht (recept volgt), is echt zoveel beter dan in de winkel. Je ziet het meteen aan de kleur, doordat de kleur wat donkerder en minder rood is. En het voelt goed om te weten dat het dier een goed leven heeft gehad. Je kunt zelfs een kalf adopteren, hoe geweldig is dat! Dit staat in ieder geval op mijn planning.

Mijn recepten

Is dit een middel om jullie te overtuigen om deze kant op te gaan? Zeker niet! Het is een onderzoek vanuit mijn kant als interesse hierin. De recepten die ik plaats, kunnen gewoon gemaakt worden zonder naar de boerderij te hoppen. Zie het als een zoektocht waarin ik jullie meeneem, waarbij ik zelfs aan het kijken ben voor een cursus of opleiding in de richting van voedingsdeskundige. Dit is iets wat ik leuk vind om te doen naast het koken van heerlijke recepten voor jullie. En ja dit betekent niet dat ik volledig biologisch ga eten, want ik houd ook van lekker eten dat niet altijd biologisch is. Maar wie weet ooit in de toekomst bestaan er alleen nog maar biologische producten en heb ik hieraan een bijdrage kunnen leveren.

Wil je alvast een recept zien van een verse groente van mijn boerderij bezoek aan De Landyn? Klik dan hier voor het recept Fish and Latkes met raapsteeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *