Fish and latkes met raapsteeltjes

Fish and chips, nee fish and latkes! Zachte kabeljauw in een krokant kruidig jasje en aardappelkoeken met raapsteeltjes. Ik had nog nooit raapsteeltjes gegeten. Ik werd nieuwsgierig toen ik mijn inkopen ging doen bij de biologisch boerderijen De Marsen en De Landyn. Toen ik vroeg bij De Landyn wat je hiermee kon maken, was het antwoord: een heerlijk stamppotje! Mijn moeder gaf aan dat mijn oma vroeger hier een heerlijke stamppot van kon maken.

Maar toch wilde ik iets anders maken, dan een gewone stamppot. Daarnaast had ik erg trek in vis en aardappel, want ik had ook mijn aardappelen gekocht bij De Marsen. Een hele tijd geleden heb ik wel eens latkes gemaakt en waarom niet deze twee heerlijk combineren? En het was nog raak ook! Wat een match deze combi, de raapsteeltjes geven net wat meer bite aan de latkes. Voor diegene die nog niet bekend zijn met latkes: dit zijn een soort aardappelkoeken uit de Joodse keuken. Erg makkelijk om te maken en je hoeft de aardappelen niet eerst te koken!

Bereiding

1. Doe de bloem met het bakpoeder, soda, paprikapoeder, kerrie, fijn gesneden peterselie, fijn gesneden dille, peper en zout  in een kom en roer even door elkaar. Doe de mosterdzaad in een koekenpan en verhit even. Stamp dit vervolgens met een vijzel fijn en voeg toe aan de bloem. Giet het bruisend water erbij en meng er goed doorheen. Laat het beslag en tijdje staan, terwijl je de aardappelen voor de latkes gaat klaar maken.

2. Schil de aardappelen. Was ze en dep ze droog. Rasp de aardappelen met een grove rasp, dus niet fijn. Rasp of maal de ui fijn en doe dit bij de aardappelrasp.

3. Was de raapsteeltjes en snij 3/4 van de raapsteeltjes fijn. De onderkant kun je eventueel nog gebruiken voor bijvoorbeeld een salade. Voeg de gesneden raapsteeltjes bij geraspte aardappelen en meng met wat peper en zout.

4. Kluts 2 eieren en doe dit bij de aardappelrasp en mix erdoorheen. Voeg vervolgens de bloem eraan toe en roer er goed doorheen.

5. Snij ondertussen de kabeljauw in stukken en gooi bij het beslag. Meng goed het kabeljauw totdat het onder het beslag zit.

6. Pak een koekenpak en een diepe pan/frituurpan. Giet een flinke laag olijfolie of zonnebloemolie in de koekenpan voor de latkes. De frituurpan is voor de kabeljauw.

7. Schep met een lepel wat van de aardappelrasp in de pan en druk wat plat. Bak de latkes ongeveer 2 à 3 minuten aan elk kant op middelhoog vuur totdat de latkes goudbruin zijn. Je kunt zo een 10 latkes hiermee maken.

8. Doe de stukjes kabeljauw één voor één voorzichtig in het frituurvet. Ik doe dit altijd met een tang. Bak de vis totdat de buitenlaag goudbruin en knapperig is. Bak de kabeljauw niet te lang, want deze vis is snel gaar. Zo een 3 à 4 minuten is genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *