Het ultieme brood voor bij een borrel: de focaccia. Dit brood kun je heerlijk beleggen met wat je wil of zoals dit recept heel simpel met rozemarijn en knoflook. Dit brood wordt veel gegeten in Italië en kun je ook als bijgerecht eten. De focaccia lijkt op het deeg van een pizza, maar is veel dikker dan een pizza. Dit recept is van Gino D’Acampo uit het boek ‘De Italiaanse bakker thuis’. Zelf heb ik nog knoflook toegevoegd, omdat ik vind dat dit het brood meer smaak geeft.

Bereiding

1. Vet een bakplaat en een grote kom in met olijfolie.

2. Zeef de bloem in een kom en meng de gist erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin 3 eetlepels olijfolie en het water. Voeg vervolgens het fijne zout toe. Roer alles goed door elkaar.

3. Kneed vervolgens het mengsel 10 minuten. Dit kan met de hand of met een keukenmachine. Uiteindelijk moet het deeg niet meer plakken. Is dit wel het geval voeg dan nog wat bloem toe. Het deeg moet glad en veerkrachtig zijn.

4. Maak een bol van het deeg en leg deze in de ingevette grote kom. Smeer de bovenkant van het deeg in met wat olie en dek de kom af met plasticfolie. Leg de kom neer op een warme en tochtvrije plek, zodat het deeg 1 uur kan rijzen.

5. Doe ondertussen 3 eetlepels olijfolie in een kommetje en pers 2 teentjes knoflook uit. Meng dit goed met de olijfolie.

6. Haal het deeg uit de kom en leg dit op de ingevette bakplaat. Druk het deeg uit tot een 3 cm dik brood. Druk kuiltjes in het brood en bestrijk vervolgens het brood met olijfolie. Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat het voor 45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.

7. Verhit de heteluchtoven op 220 °C.

8. Druk eventueel wat meer kuiltjes in het brood en besprenkel vervolgens het brood met de olijfolie en knoflook. Rits de rozemarijnnaalden van de rozemarijntakjes. Druk de rozemarijnnaaldjes zachtjes in het deeg en strooi wat zeezout over het deeg.

9. Bak het brood midden in de oven voor 20 minuten totdat deze goudbruin van kleur is. Focaccia is het lekkerst wanneer deze warm wordt geserveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *