Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla parmigiana is een Italiaans gerecht en betekent eigenlijk aubergine met Parmezaan. Sicilië claimt dat zij de bedenker zijn van dit gerecht, maar andere delen van Italië vinden dat zij hier ook van zijn. Het is dus niet geheel bekend waar dit recept precies vandaan komt.

Het gerecht is heerlijk vegetarisch en kan op verschillende manieren gegeten worden: voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht. In Italië wordt dit vaak als voorgerecht of primi gezien en het is echt iets Hollands om als hoofdgerecht te nemen.

Dit is wel een goed gerecht voor als je een koolhydraatvrij dieet volgt en is nog erg gezond ook! De aubergine wordt eerst gedipt in wat bloem, maar dit kun je natuurlijk weglaten. Ook in het geval met glutenallergieën. Zelf dip ik ze wel in bloem, omdat het vocht dan meer wordt opgenomen en de aubergine van de buitenkant een bite krijgt. Dus heerlijk zacht van binnen met een wat knapperig buitenkant.

Vervolgens worden de aubergine in laagjes verdeeld met een tomatensaus en kaas. De tomatensaus wordt heerlijk op smaak gebracht met basilicum. Voor de kaas wordt er gebruik gemaakt van mozzarella en Parmezaanse kaas. Al deze ingrediënten zijn meteen ook de basis van dit recept.

Tip: haal de aubergine vers bij een boerderij. Het liefst nog biologisch, zodat ze niet bespoten zijn. Dit zijn de lekkerste aubergine om te eten! Ik heb ze zelf gehaald bij Zorgboerderij De Marsen.

Liever toch koolhydraten eten? Check dan deze homemade lasagne! Klik hier voor het recept.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 C°.

2. Snij de aubergine in dunne plakken van ongeveer 3 mm. Dip in de bloem (dit deel weglaten bij een glutenallergie) en leg op een bakplaat. Druip er wat olijfolie overheen. Schuif de bakplaat in de oven voor 15 min. Houd de aubergine wel goed in de gaten om te voorkomen dat de aubergine in de oven niet verbrand.

3. Snipper en snij de ui. Snij de knoflook fijn. Ontpit de tomaten en snij in blokjes.

4. Giet olijfolie in een hapjespan en voeg de ui en de knoflook toe. Bak even mee totdat de ui glazig ziet.

5. Doe de tomaten erbij en verscheur een handje basilicum erover. Voeg wat peper en zout toe en breng aan de kook. Wanneer de tomaten wat zacht beginnen de worden, zet je het vuur zacht en laat dit 20 minuten sudderen. Roer zo af en toe.

6. Laat de oven aan op 200 C°.

7. Smeer de ovenschaal in met olijfolie. Giet een klein laagje tomatensaus in de ovenschaal. Leg hier de helft van de plakken aubergine in. Bestrijk met een paar lepels tomatensaus, de helft van de mozzarella en de helft van de Parmezaanse kaas. Leg vervolgens de andere helft van de aubergine, tomatensaus en de kaas hier bovenop.

8. Schuif de ovenschaal in de oven voor 15 à 20 minuten totdat de kaas mooi is gesmolten.

9. Serveer de Melanzane alla Parmigiana eventueel met wat rucola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *