Vandaag 12-2-2021 is het Chinees Nieuwjaar. Gisteren was er al een voorproefje van de Chinese keuken en nu met nieuwjaar vind ik dat we weer iets Chinees op het menu moeten zetten. De komende dagen volgt er nog meer, want de Chinezen vieren dit feest 2 weken lang. Nu ga ik niet 2 weken iets hierover posten, maar de Chinese keuken verdient zeker een aantal dagen toch?

Ik heb zelf wat inspiratie opgedaan met het kookboek The dumplings Sisters van Amy en Julie Zhang, maar ik heb hier uiteindelijk mijn eigen draai aan gegeven zoals ik het lekker vind. En dat betekent voor mij vaak wat meer groenten of een andere verhouding qua sauzen. In deze nasi heb ik dan ook wortel en doperwten toegevoegd voor meer bite en een gezondere variant.

Deze nasi is vegetarisch, maar je kunt er natuurlijk ook kip aan toevoegen. Zelf vind ik het lekker om de nasi vegetarisch te houden en dit past goed bij gewokte groente of juist iets gewokt met kip of vlees. Zoals in dit geval hebben wij de nasi gegeten bij kip met cashewnoten en Chinese kool, erg lekker!

Bereiding

1. Was de rijst goed af en kook verder in water totdat al het water is opgenomen. Kook de rijst een uur van tevoren en laat dit zo staan.

2. Kluts 4 eieren met een vork en bewaar de overige 2 eieren voor later. Bak de eieren op als een roerei en leg apart op een bord.

3. Snipper een ui en snij de knoflook en gember fijn. Snij de wortel in kleine blokjes.

4. Giet wat wokolie in de pan en voeg de ui, knoflook, gember en wortel toe. Bak dit 2 minuten.

5. Voeg de dopertwen en de donkere en lichte sojasaus toe. Doe eventueel wat peper en zout voor de smaak erin. Bak het geheel 3 tot 5 minuten.

5. Doe de eieren erbij samen met de lente-ui. Roer dit erdoorheen. Voeg vervolgens de rijst toe.

6. Breek de overige 2 eieren over het rijst uit. Meng de eieren goed door de rijst heen totdat het stolt. Vind je de rijst nog wat flauw smaken? Voeg dan nog wat lichte sojasaus toe.

2 reacties op “Chinese vegetarische nasi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *