Pilav met spinazie en pompoen

Pilav, een heerlijk Midden-Oosters gerecht. Via Mandyandmore doe ik mee aan de challenge om een gerecht te maken van een andere foodie en hier een eigen draai aan te geven. Toen ik dit gerecht zag van Emsrealfood moest ik dit natuurlijk maken, want hier weet ik wel raad mee. Emsrealfood heeft haar pilav gemaakt met spinazie en kokos. Hierbij heeft zij een raita gemaakt. Dit is een Indiaas bijgerecht van yoghurt en kruiden. De raita die ik heb gemaakt is een combinatie van een tzatziki en een raita.

Een kruidige en zoete pilav

De pilav heb ik bereid zonder kokos. Het gerecht bevat heerlijke spinazie, pompoen, gedroogde abrikozen, en geroosterde amandelen. Vooraf heb ik zelf een eenvoudige bouillon gemaakt van onder andere laurierblad, steranijs, kaneel en kruidnagel.  Deze laat je lekker koken, terwijl je alvast wat gaat snijden en de raita gaat maken. Dit bordje zit vol met kruiden en specerijen, zoals peterselie, koriander, komijnzaad, mosterdzaad, kardemom en kurkuma naast de al gekruide bouillon. Samen met de zoetige abrikozen, pompoen en rozijnen geeft dit een zachte en warme tegenhanger aan het gerecht. De combinatie is dan ook gruwelijk lekker.

Simpel te bereiden en vegetarisch

Het lijkt een hele waslijst aan ingrediënten, maar ik was zelf in ongeveer een uurtje klaar met dit gerecht. Daarnaast hoef je weinig te snijden, want de spinazie gooi je er zo in en de pompoen heb ik voorgesneden gekocht. Het gerecht is vegetarisch, maar ben je een vleesliefhebber voeg dan vooral kip toe. Wil je liever helemaal vegan? Vervang de yoghurt door sojayoghurt.

Liever een ander gerecht maken met pompoen? Kijk vooral dan eens naar deze pompoencurry, klik hier voor het recept.

Bereiding

1. Giet 2,5 liter water in een pan. Snij de ui door het midden. Voeg vervolgens ui, knoflookteentjes, kaneelstokje, steranijs, kruidnagel, koriander, peterselie en laurierblad toe aan het water. Doe hier gemalen peper bij en het zout. Breng aan de kook en laat dit vervolgens 20 minuten zacht pruttelen.

2. Doe de yoghurt in een kom. Rasp de komkommer en voeg toe aan de yoghurt met twee geperste knoflookteentjes. Snij de munt fijn en roer dit door het yoghurtmengsel heen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Leg in de koeling, terwijl je start met de pilav.

3. Snipper een ui en snij de ui in stukjes. Snij vervolgens de knoflook fijn en snij de abrikozen in stukjes.

4. Rooster 2 minuten de komijnzaad, kardemomzaadjes, mosterdzaad samen met de kurkuma in een koekenpannetje totdat het begint te ruiken.

5. Was de rijst met water. Giet olijfolie in een diepe pan of hapjespan met deksel en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de rijst toe en bak dit even mee door de olie.

6. Giet de bouillon door de zeef en vang de bouillon op in een andere pan of kom. Voeg 750 ml bouillon toe aan de rijst. Doe hier de spinazie, pompoen, abrikozen en rozijnen bij samen met de geroosterde specerijen bij punt 4. Voeg hier ook de saffraandraadjes aan toe. Roer alles er goed doorheen en breng aan de kook. Proef even of de bouillon zout genoeg is, zo niet voeg dan nog wat gemalen peper en zout toe. Zodra het kookt zet dan het vuur zacht en laat het geheel 20 minuten stoven met de deksel op de pan.

7. Maak de rijst los met een vork. Rooster kort de amandelen. Snij de peterselie en koriander fijn en voeg dit met de amandelen toe aan de pilav. Meng even goed erdoor.

8. Serveer de pilav met de raita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *