Drunken Monkey bread

Drunken Monkey bread, een onbekend gerecht hier in Nederland en ik begrijp daadwerkelijk niet hoe dit kan. Dit gerecht is echt hemels en om je vingers erbij af te likken. Vooral als dit warm geserveerd wordt met de zoete karamel bourbonsaus erover. Man man man wat is dit genieten en dit betekent dat ik echt op de extra kilo’s moet passen. Maar wat is Monkey bread nu dan precies?

Monkey bread zijn zacht gebakken deegballetjes bedekt met boter, suiker en kaneel. Deze deegballetjes stop je in een ronde bakvorm of tulband waardoor er een heerlijk zoet, krokant en zacht gebak ontstaat. Vervolgens kun je het deeg eruit plukken en heerlijk stukjes van eten. Schenk hier een goddelijke zoete bourbonsaus over en je weet niet wat je proeft!

Monkey bread bestaat al heel lang (zo rond 1880) en komt uit de Hongaarse Joodse keuken. Dit gerecht is vervolgens meegebracht naar Amerika waar het in de jaren 50 erg bekend werd. In dit recept worden vaak gehakte pecannoten toegevoegd. In dit geval heb ik walnoten en rozijnen gebruikt.

Toch liever iets anders zoets proberen, maar wel graag iets met karamel? Probeer dan eens deze muffintaart met chocola en karamel, klik hier voor het recept.

Bereiding

1. Verwarm de melk (niet laten koken). Gooi in een kom en voeg de gist toe. Smelt boter in een pannetje en voeg toe aan de melk met gist. Doe hier de eieren bij met de suiker en een snuf zout. Voeg een mespunt vanille toe met de bourbon. Meng alles even goed door elkaar en doe dan de bloem erbij. Kneed het deeg 5 à 10 minuutjes tot een soepele bal. Dek af met een theedoek en laat het deeg 60 minuten rusten.

2. Smelt de boter en giet dit in een kommetje. In een andere kom doe je de suiker en meng hier het kaneel erdoor. Snij het deeg in 47 of 48 stukken. Maak van deze stukken ronde balletjes.

3. Vet de tulband in met wat van het gesmolten boter en voeg 2 theelepels van het suiker met kaneel toe en verspreid het wat over de bodem heen. Voeg hier de walnoten en rozijnen aan toe.

4. Doe de balletjes in de boter en vervolgens in de suiker met kaneel. Stop de deegballetjes in de tulband. In de tulband passen 2 lagen boven elkaar. In beiden lagen passen 2 balletjes naast elkaar. Wanneer de eerste laag is gevuld, bestrooi dit dan weer met walnoten en rozijnen. Vervolgens doe je hier de tweede laag bovenop. Dek de tulband af met een theedoek en laat het 20 minuten rusten. Verwarm de oven op 180 C°.

5. Schuif de Monkey bread in het midden van de oven en bak deze 30 à 35 minuten totdat ze krokant van buiten zijn en zacht van binnen.

6. Gooi ondertussen de bruine suiker in een koekenpan met de Maple syrup, boter en bourbon. Breng aan de kook. Wanneer het begint te bubbelen en bruisen, zet dan het vuur zacht. Laat vervolgens de saus 10 a 15 minuten zachtjes koken en roer af en toe. De bourbonsaus is klaar wanneer het iets is ingedikt, maar nog wel vloeibaar genoeg is om over de cake te gieten.

7. Haal de Monkey bread uit de oven en laat het 10 minuten rusten. Keer het vervolgen om op een bord of taart standaard. Tik een paar keer op de bovenkant, wanneer het niet loslaat. Giet wat van de bourbonsaus over de cake heen en serveer wat los om in te dippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *