Plaattaart met room en rode bessensaus

Plaattaarten erg makkelijk om te maken en vooral met kerst ideaal om te serveren! Dit gebak heb je binnen drie kwartier op tafel en is heerlijk romig met een klein zuurtje van de rode bessen. De room is gemaakt van slagroom en mascarpone, simpeler kan niet.

De rode bessen zijn afkomstig van de Berrybrothers. Hier heb ik een rode bessensaus van gemaakt met wat geleisuiker. Het geeft de plaattaart een friszure smaak bij de room, een mooie combinatie!

Voor de plaattaart kun je gebruik maken van het bladerdeeg van Tante Fanny. Even uitrollen waardoor je geen gedoe heb met bladerdeeg aan elkaar plakken. Even in de oven en hierna kun je de plaattaart opvullen met wat je maar wil.

Heb je liever een ander toetje voor kerst? Probeer dan zeker deze Drunken Monkey bread, klik hier voor het recept.

Bereiding

1. Warm de oven voor op 200 °C.

2. Rol het bladerdeeg uit. Vouw 1 cm van de randen naar binnen en prik met een vork gaatjes in het midden. Klop een ei op en bestrijk alleen de rand in met het ei. De binnenkant dus niet. Schuif het bladerdeeg in de oven voor 15 à 20 minuten totdat het deeg goudbruin is.

3. Rits de rode besjes af van de takjes. Doe de besjes met het water en de geleisuiker in een pannetje. Verwarm de bessen en roer af en toe. Zodra het kookt, zet je het vuur zacht. Laat de besjes zo 15 tot 20 minuten pruttelen.

4. Doe de slagroom in een kom met de poedersuiker en vanillesuiker. Klop de slagroom op.

5. Klop de mascarpone even op met wat suiker en meng vervolgens met een spatel de slagroom erdoor.

6. Smeer de room uit over de plaattaart zodra het bladerdeeg is afgekoeld. Zet even in de koelkast, terwijl de bessensaus wordt afgemaakt.

7. Haal de rode bessensaus door een zeef en vang de saus op. Zo krijg je een heldere saus zonder stukjes erin. Laat de saus 15 minuten staan totdat het is afgekoeld.

8. Verdeel de saus over de room en meng een beetje door de room met een satéprikker of vork.

9. Gooi nog wat verse rode bessen over de plaattaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *