Pepernotenvla met speculaaskruiden

Sinterklaas is in het land! Tijd dus voor heerlijke recepten met pepernoten en speculaas. Dit keer is het een pepernotenvla geworden met speculaaskruiden. Tegenwoordig zie je zoveel recepten voor pepernoten en gevulde speculaas, dat het tijd werd om een keer iets anders te maken. Een lekker toetje voor na het avondeten op Sinterklaasavond.

Vla is heel simpel te maken, alleen je moet wel opletten dat er geen klontjes vormen in de vla bij het toevoegen van het eigeel. Zorg dus even dat de melk iets is afgekoeld. Belangrijk is ook om de bloem even te zeven voordat je dit toevoegt aan de melk. Of je kunt ook voor het gemak een gladde pap maken met de bloem en wat melk.

Uiteindelijk heb ik de pepernoten verkruimeld door de vla. Doe dit wanneer je de vla opdient. Wanneer je dit al eerder erin verwerkt, dan lost op een gegeven moment alle kruimels op in de vla.

Wil je liever een lactosevrije vla? Dat kan! Gebruik dan bijvoorbeeld sojamelk.

Liever een ander toetje maken? Probeer dan deze kersenmousse met karamel en Bastogne, klik hier voor het recept. Om het in Sinterklaassferen te houden, kun je de Bastogne koeken vervangen door pepernoten.

Bereiding

1. Giet de melk in een pannetje en voeg hier de suiker, speculaaskruiden en het vanillemerg aan toe.

2. Breng de melk aan de kook en zet vervolgens uit. Laat dit even 5 minuten afkoelen.

3. Ondertussen scheid je de eieren. Het eiwit kun je bewaren om bijvoorbeeld meringues te maken.

4. Voeg de eieren al roerend door de melk en zet weer op een zacht vuur.

5. Zeef de bloem beetje bij beetje bij de melk en blijf goed roeren. Mochten er wat klontjes ontstaan, roer dan wat harder.

6. Wanneer de melk dikker wordt, dan zet je het vuur uit.

7. Laat de vla afkoelen. Bij het serveren verkruimel je de pepernoten. Zelf doe ik dit met een vleeshamer tussen wat plasticfolie. Roer de pepernotenkruimel door de vla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *