Chicken Pot Pie

Chicken Pot Pie een Amerikaans gerecht dat vooral in de jaren 50 en 60 in was. Dit recept is het lekkerst wanneer je het deeg zelf gaat maken. Je kunt natuurlijk bladerdeeg gebruiken, maar dit heeft niet hetzelfde effect als jij het deeg zelf bereid. Daarnaast is het deeg makkelijk te maken! Dus zeker een aanrader om dit te doen.

In deze pastei zit heerlijk veel groente en kip met een heerlijke romige bouillonsaus.  Zo bevat deze pie doperwten, wortel, champignons en bleekselderij. Je kunt er ook voor kiezen om nog aardappel toe te voegen, maar dit vond ik zelf wat teveel in combinatie met het deeg.

Wel kun je de kip vervangen voor aardappel om een vegetarische versie te maken. Voor nu heb ik kip gebruikt waarvan ik eerst een bouillon heb getrokken. De bouillon gebruik ik vervolgens voor de saus. Heel simpel om te maken en gezonder dan een bouillonblokje. Maar schroom niet om wel kant en klare bouillon te gebruiken.

Zin een ander soort pastei? Probeer dan eens deze Surinaamse kippastei, klik hier voor het recept

Bereiding

1. Meng de bloem, suiker en zout. Snij de roomboter in blokjes en voeg toe aan de bloem. Maal dit 5 minuten in een keukenmachine totdat het deeg helemaal kruimelig is. Giet het water erbij en meng nog 1 minuut. Het ziet er nog steeds kruimelig uit, maar kneed met jouw hand het deeg tot een bal. Verpak in plasticfolie en laat het rusten, terwijl je de kip en groente gaat maken.

2. Stop de kipfilet in zijn geheel in een pan en voeg daar de wortel en bleekselderij in grove stukken toe. Doe hier de laurierbladen, rozemarijn, tijm, selderij, peterselie kruidnagel, foelie, peper en zout bij. Giet het water in de pan. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat het geheel 30 minuten zacht pruttelen.

3. Snipper en snij een ui en snij de knoflook fijn. Snij de kastanje champignons in plakjes en snij de bleekselderij in blokjes.

4. Haal de kip uit de bouillon en snij in stukken. Giet de olijfolie in een diepe pan/hapjespan en voeg de ui, knoflook en bleekselderij toe. Bak even totdat de ui glazig ziet. Voeg vervolgens de kip, champignons, doperwten en wortelen toe. Bak even 5 minuten mee.

5. Voeg de bloem toe en roer erdoor. Giet vervolgens de bouillon door een zeef erbij en meng dit door de kip en groente. Doe dan de melk erbij en breng al roerend aan de kook. Wanneer het kookt, zet je het vuur zacht. Rits de blaadjes van de tijm. Voeg de tijm en fijn gesneden peterselie toe met nog wat peper en zout. Laat het geheel 5 minuten pruttelen.

6. Verwarm de oven op 200 C°. Boter de ovenschaal in. Maak van het deeg 2 bollen. Rol 1 deegbol uit. Bestuif eerst wat met bloem, voordat je het deeg gaat rollen. Bedek de onderkant van de ovenschaal met het deeg. Prik wat gaatje met een vork erin en doe hier een laagje paneermeel over (zo zorg je ervoor dat het deeg niet sompig wordt). Doe de kip en groente erbij. Rol de andere deegbol ook uit en leg over de kip en groente.

7. Kluts een ei en bestrijk de bovenkant van de pastei met ei. Schuif de pie midden in de oven en bak deze 20 à 25 minuten totdat de bovenkant goudbruin en gaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *