Surinaams eten, mijn lievelingseten! Mijn liefde voor Surinaams eten komt doordat mijn moeder een Surinaamse vriendin heeft waar ik als klein meisje wel eens gingen eten. Mijn moeder maakt nu nog steeds haar bruine bonen met kip waar het hele gezin dol op is. Je kunt mij ook echt wakker maken voor een roti kip masala of lekkere Surinaamse bami met gele sambal. Ja ik weet het, ik ben Nederlandse, maar geen echte Hollandse. Ik eet geen drop en geen haring, maar wel veel sambal en dan nog het liefst sambal met Madame Jeanette.

Ik dacht laat ik een keer met een ander Surinaams gerecht beginnen die je niet al te vaak voorbij ziet komen, maar erg aan te raden is: de Surinaamse kippastei. Je kunt in dit gerecht ook kappertjes toevoegen, maar zelf vind ik dit lekkerder zonder en voeg ik er wat masala kruiden aan toe. Dit gerecht is heerlijk met wat witte rijst erbij.

Bereiding

1. Stop de kipfilet in zijn geheel in een pan en voeg daar het water, de Maggi blokjes, piment en één takje selderij bij. Breng dit aan de kook en laat het 30 zachtjes doorkoken.

2. Maak ondertussen 3 hard gekookte eitjes. 1 ei houd je rauw apart om het bladerdeeg mee in te smeren.

3. Kook de wortelen 10 minuten in water totdat je erin kan prikken. Giet de wortelen af en stamp de wortelen grof (geen puree van maken).

4. Snipper de ui. Snij het knoflook en de overige selderij fijn. Haal de pitjes uit de tomaten en snij deze in blokjes.

5. Haal de kip uit de pan en pluk deze uit elkaar. Houd de bouillon apart voor later.

6. Doe een klontje boter in een pan en zet deze op het vuur. Voeg de ui en het knoflook toe en bak dit op tot de ui er glazig uitziet.

7. Gooi de tomaten erbij en bak dit even mee totdat de tomaten zacht worden. Doe vervolgende de masala kruiden erbij en 100 ml bouillon. Roer alles goed door elkaar.

8. Voeg de geplukte kip, wortelen en doperwten toe. Doe er nog wat peper en zout naar smaak toe. Proef ondertussen of het op smaak is. Is het nog wat flauw, dan kun je best wat masala erbij voegen en wat peper.

9. Vet ondertussen de ovenschaal in en zet de oven aan op 200 graden om deze voor te verwarmen.

10. Bekleed de bodem en de zijkanten van de ovenschaal met bladerdeeg. Vul vervolgens de ovenschaal met de kip, wortel en dopertwen mengsel.

11. Pel de hardgekookte eieren en snij deze in stukjes. Leg de stukken ei verspreid bovenop.

12. Dek de bovenkant af met bladerdeeg. Smeer de bovenkant in met een losgeklopt eitje en stop de ovenschaal 20 a 25 minuten in de oven. De kippastei is klaar als het bladerdeeg goudbruin is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *