Soep ik ben er gek op. Vooral op groentesoep rijk gevuld met heerlijke gehaktballetjes, runderpoulet en overvol met groente. Het is gezond en je kunt het zowel als lunch of lekker in de avond eten met een goed stuk stokbrood en aioli of kruidenboter. Vooral met deze koude wintermaanden is dit bij uitstek de heerlijkste soep om te eten. Warm onder een dekentje, in een huispak voor de tv. De soep is geïnspireerd op het recept van mijn moeder en die heeft het weer overgenomen van haar moeder, mijn oma. Kortom ouderwets lekker!

Voor deze soep heb ik vers alle groente gesneden en toegevoegd aan de getrokken bouillon. Maar schroom niet om gewoon een zak boeren soepgroente te gebruiken! Wanneer ik weinig tijd heb, maak ik hier ook graag gebruik van en net zo lekker. Van deze soep kun je 3 dagen eten met 4 personen.

Bereiding

 1. Doe de runderschenkel in een grote soeppan. Snij de ui doormidden en doe dit samen met de knoflook in de pan. De ui en knoflook gaat met vel en al erin. Was de kruiden indien nodig en stop deze tevens in de pan.
 2. Was de prei, wortel en bleekselderij. Snij de groenten in grote grove stukken en stop ze bij de rest in de pan.
 3. Vul de soeppan met 5 liter water en gooi de peperkorrels en zout erin.
 4. De runderpoulet plaats ik zelf in een stoommandje en hang die in de pan onder water. Je kunt het ook gewoon los in het water meekoken, maar dan moet je dit na het afgieten er los uitplukken.
 5. Breng vervolgens het water aan de kook. Zodra het kookt, vormt er schuim op het water. Schep dit eraf, zet het vuur zacht en doe de deksel op de pan. Laat de bouillon zachtjes 2,5 uur koken.
 6. Giet de bouillon na deze 2,5 uur door een zeef over in een andere grote pan of grote kom. Houd het runderpoulet apart, al het overige kan weggegooid worden.
 7. Giet de bouillon terug in de soeppan en gooi daar het runderpoulet bij. Vervolgens strooi je wat peper, zout en paneermeel over het gehakt en kneed dit goed tot een bal. Vervolgens draai je hier meerdere kleine balletjes van en doe dit bij de soep. Breng de soep weer even aan de kook en laat het 30 minuutjes zachtjes verder pruttelen.
 8. Snij ondertussen de aardappelen in blokjes en de sperziebonen in kleine stukjes. Dit gaat bij de soep en laat dit 15 minuten zacht meekoken. Proef vervolgens de soep om te kijken of deze op smaak is. Voeg eventueel nog wat gemalen peper en zout toe.
 9. Was en snij vervolgens alle overige groente in kleine stukken en snij de selderij fijn. Doe dit bij de soep en breng het weer aan de kook. Wanneer de soep kookt, gaat de vermicelli erbij.
 10. Als de soep kookt met de vermicelli, dan zet je de soep uit. Laat de soep 10 minuten staan totdat de vermicelli zacht is en het is klaar om op te dienen!

2 reacties op “Ouderwetse groentesoep met balletjes

 1. Gerda de Vries zegt:

  Wat een mooie website. Dit vind ik de lekkerste soep die er bestaat, het doet me denken aan de soep van m’n moeder. Heerlijk als het buiten koud is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *