Vanavond weer tijd voor een vegetarisch gerecht: een heerlijke Italiaanse risotto met champignons en doperwten. Ik weet nog dat ik mijn eerste zelfbedachte risotto liet testen bij twee Italiaanse vrienden op mijn vakantie in Italië. Italianen weten immers het beste of het eten goed is bereid. Vol spanning wachtte ik af op het antwoord. “Bellissimo!”, was het antwoord. Pfieuw, wat een opluchting en trots dat ik was. Alleen die paprika mocht er niet in! Ik ben namelijk dol op paprika en ik vond het dan wel een goed idee om er een rode paprika in te doen. Zelf vond ik dit overheerlijk, maar dit hoorde niet in een risotto. Wie weet plaats ik de volgende keer wel het recept met de paprika, maar voor nu de risotto met champignons en doperwten.

Wat nog wel belangrijk is om te vermelden: neem echte Italiaanse risotto! Bijvoorbeeld van Arborio. Deze is gewoon te koop in de supermarkt. Ik heb namelijk wel eens een Nederlands merk gehad en helaas was dit geen echte Italiaanse rijst. Het verschil zit voornamelijk in korrelgrootte en smaak. Echte Italiaanse rijst wordt smeuïger. Andere soorten rijst wordt juist droger van smaak.

Bereiding

1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij de champignons in plakjes.

2. Giet wat olijfolie in een diepe pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak dit even totdat de ui glazig ziet. Doe de champignons erbij en bak mee totdat de ze wat zachter worden. De champignons bak ik nu al mee, zodat alle smaken in het gerecht worden opgenomen.

3. Voeg de risotto rijst toe en meng alles goed door elkaar totdat de rijst glazig ziet. Giet dan de witte wijn erbij en roer dit door de rijst.

4. Giet de groentebouillon in delen in de pan. Ik doe het 2 à 3 keer. Ik zorg dan elke keer dat de rijst net niet helemaal onder staat. Zodra de bouillon door de rijst is opgenomen, giet ik het volgende deel erin. Proef na 2 keer of de rijst al dente is. Doe de doperwten in de pan na het toevoegen van de bouillon voor de tweede keer. Meng alles goed en laat het zachtjes pruttelen en intrekken.

5. Snij de peterselie fijn en voeg toe aan de risotto. Voeg eventueel wat gemalen peper toe.

6. Voeg de boter en kaas toe. Roer alles door elkaar totdat de boter is gesmolten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *