Bij een Spaanse ovenschotel moet ik denken aan aardappelen met chorizo, een heerlijke combinatie! Maar hiervoor heb ik nu ook een vegetarische variant die ik graag met jullie wil delen. Je kunt dus zelf kiezen of je voor chorizo of de vegetarische Little Willies van de Vegetarische Slager gaat. Vandaag is het een vega dag, dus de Little Willies stonden op het menu.

In deze ovenschotel gaat een stamppot van prei, wortels en aardappelen. Met daaroverheen een heerlijke tomatensaus met een laagje gesmolten kaas. Deze combinatie is echt verrukkelijk en een aanrader! Soort van Hollandse stamppot, maar dan met een Spaans tintje. Vol met kruiden en specerijen.

Bereiding

1. Schil de aardappelen en snij in stukken. Kook de aardappelen in water voor 10 à 15 minuten totdat ze zacht zijn en giet deze af.

2. Verwarm de oven voor op 200 C° en vet een ovenschaal in met olijfolie.

3. Snipper een ui en snij de prei in kleine stukken. Snij tevens de Little Willies of chorizo in plakjes.

4. Giet wat olijfolie in een hapjespan of wok en bak het (vegetarische) vlees een paar minuten. Doe hier vervolgens de ui bij en bak mee totdat dit glazig ziet.

5. Voeg de prei en wortel julienne toe en hussel dit met het (vegetarische) vlees. Strooi de paprikapoeder, cayennepeper en chilivlokken in de pan en voeg wat peper en zout toe. Meng alles goed door elkaar en bak dit 5 minuten totdat de groente wat zachter is geworden.

6. Doe de boter, melk en nootmuskaat bij de aardappelen. Voeg wat peper en zout toe voor de smaak en stamp het geheel tot een puree. De puree hoort hier niet heel dun te zijn. Het mag een lekkere volle puree zijn.

7. Meng de puree met de prei, wortel en (vegetarisch) vlees en leg dit vervolgens in de ingevette ovenschaal. Stamp dit wat aan met een lepel.

8. Giet wat olijfolie in een klein pannetje. Voeg de knoflook, paprikapoeder, cayennepeper en chilivlokken toe. Roer even goed en voeg vervolgens de tomatenblokjes met sap toe. Snij de koriander en voeg dit met wat peper en zout toe.  Blijf roeren totdat de tomatensaus kookt.

9. Giet de tomatensaus over de stamppot en zorg dat dit de bovenlaag bedekt. Strooi hier bovenop weer kaas.

10. Schuif de ovenschaal in de oven en verwarm het geheel 15 tot 20 minuten totdat de kaas is gesmolten en wat krokant begint te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *