Spaanse paella met kip

Spaanse paella met kip ofwel de authentieke paella uit Valencia. Veelal zie je verschillende soorten paella’s van zeevruchten tot chorizo, maar de echte paella is gemaakt met kip en konijn. Konijn vond ik zelf nu wat extreem, dus ik heb alleen gebruik gemaakt van kip.

Voor de authentieke paella wordt er ook gebruik gemaakt van de Garrófon boon. Alleen is deze boon moeilijk te verkrijgen in Nederland. In dit geval heb ik voor het gemak gebruik gemaakt van Lima bonen. Wil je echt de Garrófon boon gebruiken? Dan kun je deze eventueel bestellen bij www.paellas.nl.

Een paella met kip laat je langzaam garen met de groente en kruiden waardoor er zelf een soort bouillon ontstaat. Hierin wordt vervolgens de rijst gegaard. Voeg dus vooral geen bouillonblokjes toe, want het vlees, groente en kruiden geven genoeg smaak af. De paella is klaar wanneer er aan de onderkant een knapperig laagje vormt. Dit wordt ook wel socarrat genoemd.

Liever een ander Spaans gerecht maken? Probeer dan vooral eens deze Empanadilla met gehakt, klik hier.

Bereiding

1. Week de Lima bonen in het water voor 8 uur.

2. Snij de puntpaprika in repen en snij de snijbonen in grove stukken. Snij de knoflook fijn.

3. Giet flink wat olijfolie in de pan. Voeg de puntpaprika repen toe en bak even 2 minuten mee in de olie. Leg de puntpaprika apart op een bord.

4. Voeg de kippenpoten toe aan de pan met wat peper en zout. Pas wel op, want het kan flink spatten. Bak de kip rondom goudbruin in ongeveer 10 minuten.

5. Doe vervolgens de snijbonen, Lima bonen en de knoflook erbij. Meng goed met de kip en laat op zacht vuur even zo staan. Roer af en toe.

6. Ondertussen rasp je de tomaten fijn of snij het heel fijn, zodat er tomatenpulp ontstaat. Zelf neem ik de velletjes gewoon mee. Giet de tomatenpulp bij de kip en groente en roer erdoor totdat de tomaten goed zijn opgenomen.

7. Strooi de paprikapoeder erbij en doe de rozemarijn in de pan met eventueel nog wat peper en zout. Mix dit door de kip en groente heen.

8. Giet het water erbij in de pan en breng aan de kook. Laat het vervolgens op zacht vuur 30 minuten pruttelen.

9. Doe ondertussen wat van het saffraan in een klein glas met wat water en roer met een vork erdoor totdat het water geel ziet. Voeg dan al het water met het saffraan toe in de pan.

10. Verdeel de rijst over de pan en leg de puntpaprika repen over de paella. Laat het geheel op zacht vuur staan voor 15 tot 20 minuten. Controleer of al het water is opgenomen en de rijst wat plakt aan de onderkant, zodat er een krokant laagje aan de onderkant zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *