Sticky tempeh met bimi recept

Sticky tempeh met rijst, bimi en taugé, gezond en lekker! Wie wil dit nu niet? Ik ben gek op tempeh. Het is een goede vleesvervanger en neemt goed de smaken op van de saus. En ik eet dit echt niet voor mijzelf als een vleesvervanger. Ik ben er namelijk gewoon dol op. Wanneer je dit bij een toko haalt, dan wil je niet meer anders. Dan is het nog de truc om het net zo lekker te krijgen als bij de toko. Voor zo een vergelijkbaar recept kun je hier klikken.

Voor dit gerecht wilde ik een keer wat anders. In dit recept heb ik bimi gebruikt. Niet echt een groente die je vaak voorbij ziet komen, maar erg lekker als je dit goed bereid. In dit geval heb ik ze gewokt in sesamolie, zo lekker! Deze groente is een mooie combi hiermee. Nog wat taugé mee wokken op het einde en jouw portie groente is weer binnen.

De sticky tempeh heb ik gemaakt met een afgeleide van een teriyaki saus. De saus was heerlijk zout en zoet. Wat sesamzaadjes erover en een lente-ui en het gerecht is klaar om te serveren.

Bereiding

1. Was de rijst en kook vervolgens de rijst tot het water volledig is opgenomen. Terwijl de rijst opstaat, ga je aan de slag met onderstaande stappen.

2. Snij de tempeh in repen. Doe een paar flinke scheuten rijstolie in een diepe pan, zodat de tempeh straks onder komt te staan. Breng de olie aan de kook en gooi er één stukje tempeh in om te controleren of de olie heet genoeg is (dit gaat dan ‘bruisen’). Gooi de rest van de tempeh erbij. Bak dit ongeveer 5 minuten totdat de repen tempeh goudbruin zijn. Haal ze eruit en leg apart.

3. Snij een klein stuk van de uiteinde van de bimi af. Doe de sojasaus met de sesamolie in een wokpan. Doe hier de bimi bij en wok 5 tot 7 minuten totdat deze wat zachter is geworden. Wok de laatste paar minuten de taugé mee, zodat de taugé knapperig blijft. Zet het vuur zacht.

4. Doe de sojasaus met de bruine suiker en sesamolie in een koekenpan. Rasp hier de gember bij. Roer door de saus en breng even aan de kook. Doe de tempeh erbij zodra de saus begint te bubbelen. Meng alles goed en bak nog 2 minuten mee. Strooi de sesamzaadjes erover en mix door de tempeh.

5. Schep de rijst op een diep bord en serveer met de tempeh en bimi. Strooi hier een vers gesneden lente-ui overheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *