Hongaarse pörkölt, ook wel bekend als goulash bij velen, is een heerlijke comfort food tijdens deze koude regendagen. Deze stoofpot heeft heerlijke warme smaken en wordt gestoofd in bouillon. Voor een heerlijke runderbouillon recept (gemaakt voor een groentesoep met balletjes, maar kan gebruikt worden als basis voor een runderbouillon), klik dan hier. Of maak het simpel en snel met een runderbouillontablet. Vaak wordt het goulash genoemd, maar goulash is de soepvariant. Pörkölt is dus het stoofgerecht waarbij je het bord letterlijk wilt aflikken.

Het gerecht laat ik met paprika en al 3 uur stoven. Door het stoven worden de paprika’s ook opgenomen in de saus. Zelf houd ik erg van paprika en voeg ik op het einde nog eens extra verse paprika toe om ook van die lekkere volle paprika erin te hebben. Uit gewoonte kook ik er rijst en doperwten bij, omdat ik dit heb overgenomen van mijn moeder. Het zal denk ik iets te maken hebben met je kind meer groenten laten eten en dat snap ik wel, want mijn kind heeft hiervan gesmuld samen met de doperwtjes erdoor. De kruidige saus en de doperwten gaan prima samen qua smaak en voegt nog even net iets meer toe.

Bereiding

1. Snipper de uien, snij de knoflook fijn en snij één rode en één groene paprika in blokken. Snij vervolgens het vlees in grote blokken van ongeveer 3 cm.

2. Doe de boter in de pan. Wanneer dit gesmolten is, gooi dan het karwijzaad erbij en bak dit even mee.

3. Voeg het vlees toe samen met wat peper en zout en bak dit kort mee. Wanneer het vlees nog roze/bruinig is, doe je de ui, knoflook en paprika erbij. Bak dit paar minuten mee.

4. Giet de bouillon erbij en voeg de tomatenpuree met de paprikapoeder, chilivlokken toe. Roer een paar keer goed.

5. Snij de peterselie fijn en voeg dit toe aan de stoofpot. Zodra de pörkölt begint te koken, zet je dit zacht. Laat het op een zacht vuur 3 uur sudderen. Roer af en toe. Voor het beste resultaat kun je de pan ook in de oven zetten. Indien je kiest voor de oven, breng dan niet de stoofpot aan de kook. Zet de pan zo de oven in op 120 C°.

6. Snij de overige rode en groene paprika in blokken en voeg dit bij de stoofpot toe voor 15 minuten.

7. Was de rijst en en maak dit verder klaar volgens aanwijzing. Ik doe vaak 1 kop rijst en dan 1,5 kop water. Verwarm ondertussen ook de doperwten. Serveer de rijst en doperwten met de pörkölt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *