Jullie zullen wel denken: wat is dit nu voor combinatie? Ja het klinkt heel gek, maar wat was dit lekker zeg! Voor mij was dit een experiment, want dat is het liefste wat ik doe. Nieuwe smaken ontdekken en combineren. Waarom zouden we bij dezelfde smaken blijven? Zelf geloof ik er wel in dat je aan sommige gerechten niet te veel moet sleutelen, omdat de smaakbeleving dan echt wegvalt. Maar als we nieuwe gerechten kunnen uitvinden, waarom dan niet? Daarnaast was ik het even zat om honderd keer hetzelfde gerecht voorbij te zien komen in verschillende varianten. Een keer iets unieks is ook leuk om uit te proberen.

Ik had nog pastinaak in huis en eigenlijk wilde ik dit braaf met champignons erbij maken en een ouderwets rosbieflapje, wat spekjes erbij en klaar. Nee weet je wat, ik wil een keer wat anders maken met pastinaak. Het is coronatijd en iedereen is het binnen zitten zat. Ik mis dat we naar een restaurant kunnen om smaken uit te proberen. Ik vond dat het tijd werd om voor jullie deze smaken naar huis te brengen. Het lijkt alsof jouw bordje zo van een sterrenrestaurant vandaan komt en het is makkelijk te bereiden!

Bereiding

1. Doe de (donkere en lichte) sojasaus in een grote kom samen met de mirrin, sesamolie en honing. Roer goed door elkaar. Voeg de rosbieflapjes in zijn geheel toe. Laat het vlees voor 20 minuutjes marineren.

2. Schil de aardappelen en pastinaak en snij in grove blokken. Snij een teentje knoflook in plakjes. Kook de aardappelen, pastinaak en knoflook in water voor 10 à 15 minuten. Wanneer je met een vork makkelijk door de aardappel kan prikken, dan zijn de aardappelen en pastinaak gaar.

3. Terwijl de aardappelen op staan, snipper je een ui en snij je de knoflook fijn. Snij de kastanjechampignons in plakjes. Giet wat olie in een pan en doe de ui erbij. Bak dit totdat het glazig ziet. Gooi vervolgens de knoflook en champignons erbij samen met de chilivlokken en zout. Meng alles goed en bak 5 minuten. Zet het vuur zacht.

4. Giet de aardappelen met pastinaak af. Stamp deze met de boter, peper en zout fijn.

5. Snij 2 knoflookteentjes in plakjes. Giet wat olie in een koekenpan en voeg de knoflook toe. Fruit dit even. Wanneer je ziet dat de knoflook bruinig begint te worden, dan voeg je de rosbieflapjes met alle saus toe. Bak de rosbieflapjes 3 minuten aan elke zijde. Haal uit de pan en roer nog even goed door de saus. Zet het vuur uit.

6. Voeg de taugé toe aan de champignons en bak dit even kort mee.

7. Om mijn bord op te maken heb ik gebruik gemaakt van een ronde uitsteekring. Leg de uitsteekring op het bord en vul dit met pastinaakpuree. Verwijder vervolgens de ring. Leg bovenop de puree wat van de champignons en taugé. Snij de rosbieflapjes in repen en leg dit weer erbovenop. Giet wat teriyaki saus erover. Garneer eventueel met wat bieslook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *