Wanneer ik gerechten uit andere landen maak, dan wil ik proberen zo dicht mogelijk bij het originele recept in de buurt te komen. Zo ook met deze Jambalaya. Jambalaya komt van origine uit New Orleans. Er gaan redelijk wat ingrediënten in, maar is heel makkelijk om te maken. Dit komt doordat je eigenlijk maar één pan hoeft te gebruiken waarin het gerecht klaar gemaakt kan worden. Geen gedoe met meerdere pannen dus!

De basis van Jambalaya is ui, bleekselderij, paprika, cajun, kruiden, rijst en bouillon. Daarbij voeg je vaak kip en chorizo toe. In Louisiana gebruiken ze vaak Andouille worst, maar die schijnt in Nederland niet verkrijgbaar te zijn. Neem eens een kijkje op de site van Vlakbij de Molen. Hierin wordt meer uitleg gegeven over de Andouille worst en hoe je dit eventueel zelf kan maken.

Voor dit gerecht kun je tevens garnalen toevoegen als je daar een liefhebber van bent. Voor nu een recept zonder vis.

Bereiding

1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij de bleekselderij in kleine blokjes en snij de paprika’s in grotere blokjes.

2. Snij de kippendijfilet in stukken en snij de chorizo in plakjes. Marineer de kippendijfilet met 1 eetlepel cajunkruiden, peper en zout. Bewaar 1 eetlepel cajun voor later.

3. Giet de olijfolie in de pan en voeg de chorizo toe. Bak dit 2 minuten op en haal het weer uit de pan.

4. Voeg vervolgens de kippendijfilet in dezelfde olie toe en bak deze een paar minuten. Doe de ui, knoflook en bleekselderij erbij en bak dit even mee. Voeg vervolgens de paprika toe en roer alles goed om.

5. Doe de tomatenblokjes bij de kip en groente en voeg de cajunkruiden, paprikapoeder, cayennepeper, chilivlokken, tijm, oregano en tabasco toe. Meng alles goed en breng eventueel op smaak met nog wat peper.

6. Hierna kan de rijst erbij. Roer de rijst goed door de kip en groente heen.

7. Giet de kippenbouillon erbij en breng alles aan de kook. Wanneer het kookt, zet dan het vuur zacht en laat het geheel zacht pruttelen. Roer af en toe in de pan, zodat niet alle rijst aan de onderkant blijft kleven.

8. Wanneer de bouillon goed is opgenomen door de rijst, voeg dan tot slot de chorizo weer toe. Meng alles goed voordat je het gerecht serveert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *