Aspergesoep met bacon

Het is de tijd van de asperges en dus tijd voor aspergesoep. Voor deze aspergesoep heb ik een eigen gemaakte simpele bouillon gebruikt. Deze bouillon kun je 30 minuten laten trekken met onder andere de schil van de asperges. Vervolgens gebruik ik voor de aspergesoep zelf een paar aardappelen om de soep wat dikker te krijgen, want voor dit soort soepen vind ik het niet lekker als het alleen maar water is. De soep is hierdoor ook meer vullend.

Bij de soep serveer ik heerlijk gebakken bacon, zodat de romige en zachte soep een bite krijgt. Mocht je van bosui houden, voeg deze dan vooral toe. De asperges, bosui en aardappelen heb ik gehaald bij de biologische boerderijwinkel Elsbroekerwei. Mooie producten en de asperges zagen er te lekker uit om te laten liggen.

Ik vind soep altijd heerlijk met een warm broodje erbij. Vaak leg ik even een stokbroodje in de oven met wat smeersels, maar dit keer heb ik gekozen voor een knoflookbroodje met tomaat, basilicum en buffelmozzarella. Wie weet komt dit binnenkort ook een keer online, maar voor nu deze heerlijke soep. Wil je liever een ander gezond soepje proberen? Klik dan hier voor een heerlijke Italiaanse tomatensoep.

Bereiding

1. Snij de ui doormidden en doe dit samen met de knoflook in een soeppan. De ui en knoflook gaat met vel en al erin.

2. Was de wortel en bleekselderij en voeg toe aan de soep samen met de rozemarijn, tijm, peterselie, peperkorrels en zout.

3. Schil de asperges en snij een stukje van de uiteinde eraf. Gooi al dit ‘afval’ bij de bouillon. Bewaar de geschilde asperges voor zolang even in een vochtige doek.

4. Giet het water in de soeppan en breng alles aan de kook. Zet zacht en laat de bouillon 30 minuten trekken. Giet de bouillon af door een zeef en vang al het vocht op om de soep verder af te maken.

5. Snij de bosui. Schil de aardappel en snij in blokjes. Snij ook de asperges in grove blokken. Zorg dat je 2 asperges heel overhoudt. Deze kook je in zijn geheel mee om vervolgens op het einde in kleine stukjes te snijden.

6. Giet wat olijfolie in de pan. Fruit hierin een bosui en pers een knoflookteentje erboven uit. Voeg de aardappelen toe en bak even mee.

7. Voeg alle asperges toe (ook de hele) en roer even door de aardappelen. Giet dan 1,5 liter bouillon erbij en breng alles aan de kook. Laat alles 15 minuutjes koken totdat de aardappelen en asperges zacht zijn. Haal de 2 hele asperges eruit en pureer de soep tot een gladde soep. Snij de asperges in kleinere stukken en voeg toe aan de soep. Mocht de soep wat flauw zijn, voeg dan gerucht nog gemalen peper en zout toe.

8. Giet de kookroom bij de soep en breng al roerend aan de kook. Zet vervolgens zacht en laat het nog even pruttelen, terwijl de bacon wordt gebakken.

9. Bak de bacon 5 minuten in een koekenpan met wat boter totdat ze bruinig kleuren. Snij een bosuitje. Serveer de soep met bacon en bosui. Je kunt de bacon ook in wat kleinere stukken snijden en door de soep doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *