Thuis eten wij niet vaak Hollands eten, omdat wij meer dol zijn op eten vol kruiden en specerijen. Maar waar ik wel echt gek op ben is erwtensoep. Heerlijk met rookworst erin. Vroeger had je van Unox erwtensoep met van die hele kleine worstjes erin. Helaas heeft Unox die eruit gehaald en ik heb ook nooit meer kunnen vinden wat het was. Ook de smaak van verschillende blikken erwtensoep vind ik veranderd en niet meer ouderwets lekker (maar op zijn tijd kunnen ze er echt wel mee door). Dus het werd tijd om erwtensoep zelf te maken.

Op internet zijn verschillende recepten te vinden waar veelal bouillon wordt bijgevoegd. In mijn versie is dit niet gedaan, want het is namelijk helemaal niet nodig! De groenten en kruiden die je in de soep stopt, geven de juiste smaken al af. Samen met een stuk schouderkarbonade of ribkarbonade geeft dit zelf al veel smaak aan de soep. Kortom laat de bouillon weg en werk met de ingrediënten die in de soep gaan in combinatie met peper en zout. Dit is erg simpel om te maken en zoveel gezonder.

Deze soep heb ik nu op twee manieren gekookt. Aan de ene kant door de groenten meteen mee te koken en aan de andere kant door de groenten achteraf nog 30 minuten erbij koken. Conclusie: kook de groenten meteen mee. Door de groenten achteraf mee te koken, trekken de smaken niet goed in de soep en proef je heel erg de knolselderij. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Alleen de aardappel doe ik op het laatste moment erin, omdat ik het heerlijk vind om wat stukjes aardappel in mijn soep te hebben.

Vaak wordt de soep geserveerd met roggebrood met katenspek. Zelf vind ik het heerlijk om een bruin broodje te dippen in mijn soep.

Bereiding

1. Was de spliterwten. Snij alle groenten (behalve de aardappelen) in grove stukken. Doe dit samen met de ribkarbonade en spliterwten in een soeppan.

2. Giet 2 liter water in de pan en voeg nog 2 takjes selderij (bewaar wat selderij voor als de soep bijna klaar is), 2 laurierblaadjes, wat gemalen peper en het zout toe.

3. Breng de soep aan de kook en laat dit voor 2 uur sudderen. Roer af en toe om ervoor te zorgen dat niet alles aan de pan blijft plakken.

4. Haal na 2 uur de laurierblaadjes eruit en eventueel de takjes selderij. Haal het vlees van de ribkarbonade en snij in stukjes. Doe dit weer terug in de pan.

5. Snij de aardappelen in kleine blokjes, snij verse en nieuwe selderij fijn en snij de rookworst in plakjes. Voeg toe aan de soep en laat het geheel nog 30 minuten sudderen. Proef of de soep zout genoeg is. Indien nodig voeg je nog wat peper en zout toe voor de smaak. De tweede dag is de soep het lekkerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *