Empanadilla met gehakt

Empanadilla’s komen uit Spanje en zijn kleine hapjes. Eigenlijk is dit de kleine variant van de empanada. Het is een soort gevuld brood dat gevuld is met vlees, vis of iets vegetarisch en wordt vervolgens gebakken of gefrituurd. Dit recept is geïnspireerd door het kookboek Pizarro, de authentieke Spaanse seizoenskeuken van José Pizarro (helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar), waarbij er in dit geval makkelijk bladerdeeg is gebruikt.

Voor deze empanadilla’s heb ik rundergehakt gebruikt. Eerst heb ik een soort marinade gemaakt van ui, paprika, tomaat, paprikapoeder, peterselie en majoraan om vervolgens hier lekker het gehakt in rul te bakken. Het gehakt wordt hier lekker zacht door. Voor wat extra groente heb ik doperwten toegevoegd. Hierdoor krijg je een rijk gevulde vulling met zacht gehakt en vol verse groente.

Empanadilla met gehakt

De empanadilla’s heb ik geserveerd met biologische spinazie die heel kort gebakken is in een sjalotje, rozijnen en pijnboompitjes. Dit recept heb ik volledig van Pizarro en is een heerlijke frisse toevoeging aan de empanadilla’s. En natuurlijk moeten we niet de zoete zomerse sangria hierbij vergeten, want dit past helemaal in het plaatje. Je krijgt toch hier een zomergevoel van?

Bereiding

1. Zorg ervoor dat het bladerdeeg is gesmolten.

2. Snij het sjalotje en de knoflook fijn en snij de paprika en tomaten (na ontpitten) in kleine blokjes.

3. Giet wat olijfolie in een koekenpan en gooi hier het sjalotje, de knoflook en paprika bij. Bak 5 minuten en voeg vervolgens de tomaten toe. Bak mee totdat de tomaten wat zachter zijn geworden.

4. Voeg de paprikapoeder, gesneden peterselie, en marjoraan met wat peper en zout toe. Meng alles goed en voeg dan het gehakt toe.

5. Bak het gehakt rul en meng goed met de saus. Wanneer het gehakt bruinig is, voeg dan de doperwten toe. Bak deze 2 minuten mee.

6. Zet een bakje water klaar. Neem een groot uitsteekring of een rond kommetje. Ik heb een kinderkommetje gebruikt van de Ikea om een ronde vorm te krijgen in het bladerdeeg. Mocht je dit te veel moeite vinden, maak ze dan gewoon rechthoekig.

7. Pak een plak bladerdeeg en steek een rondje uit. Bewaar het overtollige bladerdeeg, hiervan kun je later nog 2 empanadilla’s van maken door ze uit te rollen. Schep wat van het gehakt op het ronde bladerdeegplakje. Smeer de uiteindes in met water en sla het deeg over de vulling heen tot een halve maan. Druk de uiteindes vast met een vork.

8. Giet wat frituurolie in een diepe pan. Ongeveer een laag van 2 cm is genoeg. Verwarm de olie en frituur/bak de empanadilla’s totdat ze goudbruin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *