De lente staat voor de deur en dat betekent tijd voor een ander soort stamppot. Deze stamppot is gemaakt met sperziebonen en snijboontjes met daaraan peterselie en majoraan toegevoegd. Hierbij heb ik zoetpittige kipgehaktballetjes gemaakt. Ik vind dit lichter van smaak, dan een rundergehaktbal. En natuurlijk beter verteerbaar.

De gehaktballetjes zijn heerlijk gekruid met onder andere paprikapoeder, peterselie, majoraan en nootmuskaat. Even kort aanbakken en vervolgens in de oven. Zo zijn ze heerlijk gebakken aan de buitenkant en zacht van binnen. De gehaktballetjes heb ik hierna in een zoetpittige saus gehusseld en zo in de oven meegebakken. De gehaktballetjes nemen zo de saus op en krijgt een heerlijke glazuur smaak. Voor deze saus heb ik gebruik gemaakt van de Fury Sauces en dan de Sweet & Naughty saus. Wat is deze saus heerlijk in combinatie met kip! De saus is tevens vrij van toegevoegde suikers en plantaardig. Dus wil jij voor een vega variant gaan? Dan kan dit! Vervang het kipgehakt voor plantaardig gehakt.

Bereiding

1. Snij de peterselie fijn. Kneed alle ingrediënten voor de kipgehaktballetjes door het gehakt. Draai vervolgens hier 16 balletjes van en laat dit even rusten, terwijl je aan de slag gaat met de stamppot.

2. Verwarm de oven alvast voor op 200 C°.

3. Schil de aardappelen en snij in blokjes. Doe deze in een pan met water. Voeg in een andere pan met water de snijbonen en sperziebonen toe. Zet beiden pannen op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappelen en bonen 10 tot 15 minuten tot ze zacht zijn.

4. Terwijl de aardappelen en bonen op het vuur staan: doe wat boter in een koekenpan en braad de kipgehaktballetjes even kort aan. Gooi de balletjes vervolgens over in een ovenschaal. Giet hier 2 flinke eetlepels Fury Sauce over en hussel de kipgehaktballetjes er goed doorheen. Schuif de balletjes in de oven voor 10 minuten. Doe na deze 10 minuten weer 2 eetlepels Fury Sauce erbij en roer de balletjes er goed doorheen. Bak de gehaktballetjes nog 10 à 15 minuten in de oven tot deze gaar zijn.

4. Giet de aardappelen en bonen af. Snij wat peterselie fijn en voeg toe aan de aardappelen. Stamp de aardappelen met de boter, peterselie, nootmuskaat, majoraan en wat gemalen peper en zout fijn. Voeg hier de bonen aan toe en stamp kort mee. Roer vervolgens de aardappelen er goed doorheen.

5. Serveer de stamppot samen met de gehaktballetjes. Natuurlijk kun je nog wat extra saus erbij gieten, maar zo meegebakken in de oven zijn ze heerlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *