Saoto soep

Surinaamse Saoto soep ik ben er dol op! Ik ga dan altijd heerlijke rondneuzen in de toko van Amazing Oriental en daar een zak vol taugé, bladselderij, sereh en saoto mix halen. De soep heb ik gemaakt zonder Maggi blokjes. Ik heb dit vervangen door bepaalde kruiden en specerijen waardoor de soep net zo smaakt als met Maggi en is nog eens gezonder ook. De truc zit hem ook in het feit dat je de kip met bot lekker lang moet laten koken. Hoe langer hoe beter.

De soep serveer je lekker vers met rijst, taugé, selderij, gepluisde kip en saoto mix. Vergeet niet deze ingrediënten eerst in de kom te doen om vervolgens hierover de bouillon heen te gieten. Zelf voeg ik nog wat sambal toe, omdat ik nu eenmaal gek ben op pit. Het liefst nog sambal met Madam Jeanette of een Adjuma peper.

Liever een soep met wat minder pit? Of ben je wat ziek en verkouden? Probeer dan eens deze kippensoep, een joodse penicilline, klik hier.

Bereiding

1. Doe de kippenbouten en de eventuele kipfilet in een grote soeppan. Snij de ui doormidden en doe dit samen met de knoflook in de pan. De ui en knoflook gaat met vel en al erin.

2. Was de prei, wortel en bleekselderij. Snij de groenten in grote grove stukken en stop ze bij de rest in de pan.

3. Voeg vervolgens alle overige kruiden en specerijen toe om de soep te trekken inclusief zout en peper. Giet hier het water aan toe.

4. Breng vervolgens het water aan de kook. Zet het vuur zacht en doe de deksel op de pan. Laat de bouillon zachtjes 2 uur koken.

5. Haal na 2 uur de kippenbouten en kipfilet uit de bouillon. Pluis de kip en houd dit apart

6.Giet de bouillon door een zeef over in een andere grote pan of grote kom. Wat in de zeef terechtkomt, kan niet meer gebruikt worden.

7. Giet de bouillon terug in de soeppan en breng aan de kook. Proef even of de soep genoeg smaak heeft. Zo niet, voeg naar smaak nog wat gemalen peper en zout toe.

8. Kook 8 eieren voor hardgekookte eieren. Ik houd zelf 15 minuten aan. Dit is vanaf dat de eieren in koud water op het vuur gezet worden. Kook ondertussen ook de rijst.

9. Vul een kom met rijst, selderij, saoto mix, taugé en een ei. Giet hier de bouillon erbij. Voeg eventueel wat sambal toe voor meer pit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *