Ja hoor mijn eerste stamppot online! En je ziet alweer dat dit niet volledig Hollands is. Er zit een klein Italiaans tintje aan. Ik houd echt wel van Hollandse stampotten op zijn tijd en dan vooral in de winter. Hier doe ik dan altijd spekjes bij, wat jus of heerlijk wat nootmuskaat erdoorheen. Maar ik heb ook heel wat stampotten waar ik dus heerlijk wat smaak aan toevoeg. Net zoals deze spinaziestamppot.

In deze spinaziestamppot zit zelfgemaakte pesto. Wanneer je weinig zin hebt om zelf pesto te maken, dan kun je natuurlijk ook een kant en klaar potje gebruiken (ongeveer 2 eetlepels). Maar geloof mij, gooi de ingrediënten van de pesto in een keukenmachine en binnen 2 minuten heb je een heerlijke pesto klaar. Lekker wat geroosterde pijnboompitten erover en een vegetarische bratwurst van de vegetarische slager erbij.

Wil je toch wat vlees erbij? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor nog wat spekjes of Italiaanse worstjes. Rundervinken passen hier tevens goed bij.

Bereiding

1. Schil de aardappelen en snij in grove blokken. Kook ze in water voor 10 minuten. Wanneer je met een vork makkelijk door de aardappel kan prikken, dan zijn de aardappelen gaar.

2. Terwijl de aardappelen op staan, rooster je de pijnboompitten. Snij de knoflook fijn en rasp de Pecorino en Parmezaanse kaas. Indien je niet van te veel knoflook houdt, gebruik dan maar 1 teentje knoflook!

3. Gooi hier de pijnboompitten (50 gram en de rest bewaar je ter garnering bij de stamppot) en de kaas samen met de knoflook, basilicum, olijfolie en citroensap in een keukenmachine met een snuf peper en zout. Maal alles goed fijn tot een mooie gladde pesto.

4. Giet de aardappelen af. Doe hier de pesto en boter bij. Stamp de aardappelen goed fijn.

5. Gooi beetje bij beetje de spinazie bij de aardappelen. Doe eerst wat spinazie erbij en stamp dit erdoorheen. Voeg vervolgens een 2e lading toe. En ga zo door totdat alle spinazie er goed doorheen is gestampt en wat is geslonken. Doe een deksel op de pan om warm te houden.

6. Bak de bratwursten volgens aanwijzing. Deze zijn zo klaar. Heb je echt vlees? Dan zet ik dit vaak al op voordat ik ga stampen. Terwijl je aan het stampen bent, kan dan het vlees op zacht vuur gaar worden.

7. Serveer de spinaziestamppot met wat geroosterde pijnboompitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *