Maandag 8 maart is het nationale week zonder vlees. Daar doen wij uiteraard aan mee als flexitariërs. Voor ons het meer bewust omgaan met vlees. Aan het einde van deze week wil ik voor jullie een blog schrijven over mijn ervaringen hierin.

Doordat wij af en toe vlees eten, was ik erg sceptisch wat betreft vegan burgers. Want voor mij moeten de vegan burger mals en sappig zijn. Totdat ik de burgers van Meatless Farm tegenkwam. Het geheim van een lekkere vegan burger is om de burger zelf nog ergens in te marineren, zodat de burger nog meer smaak krijgt. In dit geval heb ik een Aziatische burger gemaakt.

In plaats van sla heb ik voor deze burger gebruik gemaakt van Chinese kool. Even bakken met wat knoflook, sesamolie en sesamzaad en dan zo op het broodje. Voor de gekarameliseerde uien heb ik een zelfgemaakte teriyaki sausje gebruikt en heerlijk met vegan spekjes erdoor. En natuurlijk niet de hamburgersaus vergeten! Hiervoor heb ik een vegan mayonaise gemixt met sriracha saus. Al deze smaken bij elkaar waren een mooie combinatie en sloten op elkaar aan. Echt een burger om jouw vingers bij af te likken.

Bereiding

1. Doe de ingrediënten voor de marinade van de burger in een diep bord en meng goed. Voeg de burgers toe en marineer de burgers hierin. Laat dit zo 30 minuten intrekken.

2. Ondertussen maak je de Chinese Kool en de gekarameliseerde uien. Snij de knoflook fijn en snij de kool in stukken. Het meer witte deel van de achterkant haal ik zoveel mogelijk weg. Giet wat wokolie in een pan en voeg de knoflook en sesamolie toe. Bak even mee en voeg dan de Chinese kool toe en de sesamzaadjes. Bak het geheel een paar minuten. Zodra de kool wat begint te slinken, zet dan het vuur uit. Hiermee blijft de kool nog wat stevig en niet te slap.

3. Snij de ui door het midden en vervolgens in ringen. Meng de (lichte en donkere) sojasaus, agavesiroop, mirin en sesamolie goed door elkaar. Giet wat wokolie in een koekenpan en voeg de spekjes toe. Bak het geheel 5 minuten. Voeg dan de uien toe en bak even mee totdat de uien glazig worden en wat zachter worden. Doe dan de teriyaki saus erbij en kook het geheel al roerend een paar minuten.

4. Verwarm de oven voor op 250 C°. Giet wat wokolie in een koekenpan en bak de burgers volgens aanwijzing van de verpakking. Grill ondertussen de broodjes 2 minuten in de oven.

5. Doe de mayonaise en sriracha saus in een kommetje en meng door elkaar. Snij de broodjes doormidden. Besmeer de onderkant met de mayonaise. Leg hierop wat van het Chinese kool en de burger. Maak vervolgens de burger af door hier de gekarameliseerde uien en spekjes op te doen met wat gefrituurde uitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *