Ok ik zal bekennen dat ik gek ben op de Ikea gehaktballetjes met die romige saus. Heerlijk om mijn patatjes daarin te dippen. Voor mij is dit een soort jeugdsentiment, want vroeger toen ik klein was en we gingen naar de Ikea, dan sloten we altijd af met de Ikea gehaktballetjes (nog steeds dus). Totdat de Ikea zelf hun recept publiceerde. Die moest ik natuurlijk namaken met een paar kleine aanpassingen. En ze waren gelukt!

Alleen doordat wij 1 à 2 dagen in de week vegetarisch eten, ontbrak ervoor mij toch wel de vegetarische variant. Volgens mij kun je bij de Ikea nu ook vegetarische gehaktballetjes proberen, maar ik ben al een tijdje fan van de vegetarische slager. Toen ik de vegetarische ‘gehacktballetjes’ tegenkwam, moest ik deze balletjes in die lekkere romige saus maken.

Wil je toch liever de vleesvariant? Klik dan hier voor het recept van de Ikea. Zelf zal ik nog eens mijn eigen Zweedse gehaktballetjes posten. Maar voor nu een vegetarisch recept, want dit is toch ook wel heel lekker!

Bereiding

1. Giet een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes een paar minuten per kant.

2. Doe vervolgens de roomboter in een andere pan. En laat dit zachtjes smelten zonder bruin te laten worden.

3. Voeg de bloem toe aan de boter en roer dit met een garde goed erdoorheen. Doe hier de mosterd en sojasaus bij en meng alles goed.

4. Giet vervolgens de groentebouillon erbij en roer dit door het boter/bloemmengsel totdat het een dikkig en smeuïge saus wordt. Voeg hieraan de slagroom toe en meng dit er goed doorheen, zodat er een mooie gladde saus ontstaat. Voeg eventueel wat peper toe voor meer smaak.

5. Doe de gehacktballetjes in de saus en laat dit geheel 10 minuten zachtjes pruttelen. Serveer de gehacktballetjes met frietjes en wat wokgroente of sla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *