Stroganoff met Jackfruit

Normaal wordt Stroganoff bereid met rundvlees gesneden in dunne plakjes en zo af en toe zie je ook kip voorbij komen. Dit gerecht komt uit de Russische keuken en is simpel en snel te bereiden. Het wordt vaak gemaakt met champignons, uien, bouillon en crème fraîche. Soms wordt er ook wodka gebruikt.

Voor dit recept heb ik een vegan versie gemaakt. In plaats van rund heb ik hier Jackfruit gebruikt en de crème fraîche heb ik vervangen door de plantaardige kookroom van Blue Band. Ideaal nu voor mijn zoontje in zijn test voor koemelkallergie. Daarnaast was het een vegetarische dag, dus tijd om Jackfruit te proberen. Dit is een ideale vervanger voor vlees, omdat dit fruit een vlezig structuur heeft. Tevens heb ik nog paprika toegevoegd, omdat deze groente een extra bite geeft aan het gerecht bij het ontbreken van vlees.

De stroganoff is gemaakt met een zelf getrokken bouillon. Geen zin om die zelf te trekken? Vervang deze dan door een groentebouillon. Het gerecht kun je heerlijk eten met rijst of aardappelen. Voor nu heb ik zilvervliesrijst gebruikt, maar aardappelpuree smaakt hier ook erg lekker bij.

Liever toch een gerecht met rundvlees? Klik dan hier voor de Hongaarse pörkölt (goulash).

Bereiding

1. Voor de bouillon: Snij de groente in grove stukken. Doe alle ingrediënten in een diepe pan en breng aan de kook. Laat het geheel 20 minuten zacht sudderen. Proef of de bouillon goed op smaak is. Zo niet, voeg dan wat peper en zout toe.

2. Laat de Jackfruit uitlekken en snij in dunne reepjes. Marineer met de paprikapoeder en wat peper en zout.

3. Snij de ui in grove blokjes en snij de knoflookteentjes fijn. Snij alvast de champignons in plakjes en de paprika in blokjes.

4. Doe de boter in de pan. Zodra dit gesmolten is, voeg dan de Jackfruit erbij. Bak 5 minuten in de boter en doe dan de ui en knoflook erbij en bak even mee.

5. Voeg de bloem toe en roer goed door de Jackfruit heen. Giet vervolgens 300 ml bouillon (gezeefd) toe en de mosterd. Breng al roerend aan de kook. Doe dan de champignons, paprika en fijn gesneden peterselie erbij. Meng alles goed door elkaar en laat zachtjes paar minuten koken.

6. Giet de plantaardige room erbij en breng weer aan de kook. Laat het geheel zachtjes sudderen met de deksel erop.

7. Was de rijst onder water. Ik kook mijn rijst altijd met hoeveelheden in kleine kopjes. Dus bij 2 kopjes rijst voeg ik 3 1/2 kopjes water toe. Kook de rijst in een rijstkoker of gewoon in een pannetje met de deksel erop. Serveer vervolgens met de heerlijke vegan stroganoff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *