Kippensoep, een Joodse penicilline en dat geloof ik wel. Deze kippensoep maak ik vaak als mijn zoontje aan het hoesten en proesten is en natuurlijk ook voor mijzelf of mijn partner. Het helpt in zekere zin de verkoudheid te verzachten en je knapt van deze soep weer snel op. Uit onderzoek is ook bewezen dat dit het geval is. Er zit namelijk in de soep een stofje carnosine, die ons immuunsysteem een handje helpt tegen de verkoudheid en griep.

Natuurlijk eten wij deze soep niet alleen als wij verkouden zijn. Dit is een heerlijk soepje voor in het weekend met een lekker stokbroodje of friet erbij. Je kunt de soep ook zo vullend maken zoals je zelf wilt met groenten en vermicelli. Ik ben altijd dol op vermicelli en veel groente en doe hier voor mezelf wat extra bij. Voor dit gerecht zal ik het wat minderen, omdat soep vaak wat minder vol is. Maar voel je zeker vrij om wat extra groente of vermicelli toe te voegen.

De soep lijkt veel werk, maar dit is het zeer zeker niet! Je gooit letterlijk alles in de pan en de soep moet vervolgens de bouillon 2 uur trekken. Hiervoor hoef je niks te doen. Ondertussen ga ik altijd lekker Netflixen, werken of iets leuks doen met mijn zoontje. Achteraf is het nog even de kip plukken (het valt letterlijk van het bot af), bouillon door een zeef en groente en vermicelli toevoegen. Klinkt lekker simpel toch?

Bereiding

1. Doe de kippenbouten in een grote soeppan. Snij de ui doormidden en doe dit samen met de knoflook in de pan. De ui en knoflook gaat met vel en al erin. Was de peterselie, dille en rozemarijn en doe dit samen met de foelie en gember (met schil en al) in de pan.

2. Was de prei, wortel en bleekselderij. Snij de groenten in grote grove stukken en stop ze bij de rest in de pan.

3. Vul de soeppan met 4,5 liter water en gooi de peperkorrels en zout erin.

4. Breng vervolgens het water aan de kook. Zodra het kookt, vormt er schuim op het water. Schep dit eraf, zet het vuur zacht en doe de deksel op de pan. Laat de bouillon zachtjes 2 uur koken.

5. Haal na 2 uur de kippenbouten uit de bouillon. Haal al het kippenvlees eraf en gooi de botjes en vet weg.

6.Giet de bouillon door een zeef over in een andere grote pan of grote kom. Wat in de zeef terechtkomt, kan niet meer gebruikt worden.

7. Giet de bouillon terug in de soeppan en voeg vervolgens het kippenvlees toe. Breng aan de kook. Proef even of de soep genoeg smaak heeft. Zo niet, voeg naar smaak nog wat gemalen peper en zout toe.

8. Doe de soepgroente en fijn gesneden kool bij de soep en breng het weer aan de kook. Wanneer de soep kookt, gaat de vermicelli erbij en breng dit vervolgens weer aan de kook. Ze de soep uit en laat de soep 10 minuten staan totdat de vermicelli zacht is en het is klaar om op te dienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *