Falafel met zoete aardappel

Falafel een vegetarisch gerecht gemaakt van kikkererwten als basis. Het klinkt altijd saai, maar wat is dit overheerlijk! Wanneer je de juiste kruiden gebruikt voor een falafel, dan heeft dit zoveel smaak. Vooral wanneer er een eigen gemaakte knoflooksaus bij gemaakt wordt. Zelf vind ik het heerlijk met een frisse salade, wat tomaat, ui en jalapeño peper.

De falafel smaakt het beste wanneer deze van gedroogde kikkererwten zijn gemaakt, die lang hebben geweekt. Ga dus alsjeblieft niet aan de gang met kikkererwten in een blik, want je merkt hiermee echt het verschil. Je kunt de falafel eten met een pitabrood, maar je kunt ook een platbrood zoals laffa gebruiken. Ook echt een lekkere combinatie. Of vul het broodje eens met gegrilde groente zoals paprika en courgette. Je kunt er dus alle kanten mee op.

Voor nu heb ik aan de falafel een andere draai gegeven door er zoete aardappel erdoor te doen. De zoete aardappel heb ik gekregen van Eat me en hier moest ik iets lekkers mee maken. Zo wordt de falafel zoet, hartig en met een beetje pit. De perfecte combinatie! Zelfs als je fervent vleeseter bent, dan mis je hier echt het vlees niet.

Wil je toch liever vlees? Kies dan voor deze lamsshoarma, klik hier voor het recept. Of ga voor een shoarma van kip, klik hier.

Bereiding falafel met zoete aardappel

1. Week de kikkererwten 12 uur van tevoren. Ik laat dit altijd een nacht staan.

2. Schil de zoete aardappel en kook de zoete aardappel zacht zo een 15 minuten.

3. Laat de kikkererwten goed uitlekken en doe in een keukenmachine. Maal de kikkererwten fijn, maar het mag best nog korrelig zijn. Doe de gemalen kikkererwten in een grote kom.

4. Snipper en snij een ui in grove blokken en ontvel de knoflook en snij in plakjes. Ontpit een groene peper en snij in grove stukken. Voeg alles toe aan een keukenmachine.

5. Rooster de komijnzaadjes en mosterdzaad in een koekenpan en stamp fijn in een vijzel. Doe dit bij de ui en knoflook samen met de kurkuma, paprika poeder, piment, kaneel en korianderblad. Snij de peterselie en munt fijn en voeg toe aan de keukenmachine.

6. Doe de zoete aardappel bij alle kruiden, ui en knoflook met een klein scheutje olijfolie en pureer vervolgens alles fijn in de keukenmachine.

7. Voeg de zoete aardappelpuree toe aan de gemalen kikkererwten en kneed alles goed door elkaar. Voeg nog wat gemalen peper en zout toe en kneed er goed doorheen.

8. Zet de frituur aan of doe flink wat olie in een wokpan. Maak stevige balletjes van de falafel en druk goed aan. Indien je dit niet doet, dan vallen ze uit elkaar. Zorg dus ook ervoor dat de olie goed op temperatuur is (180 C°). Probeer eerst één balletje in de olie. Bak de falafelballetjes ongeveer 4 minuten tot ze bruinig kleuren.

9. Je kunt zelf ook pitabrood maken, zie hier het recept. De knoflooksaus kun je heel simpel maken: snij wat peterselie en munt fijn. Doe de yoghurt in een kom en voeg de mayonaise en kruiden toe. Wil je dit lactosevrij? Gebruik dan sojayoghurt. Pers de knoflookteentjes en voeg toe aan de yoghurt. Doe een snufje gemalen peper en zout erbij. Snij een citroen door midden en voeg hiervan 1 eetlepel sap toe. Meng alles goed.

10. Serveer de falafel met pitabrood, wat sla, ui, tomaat en jalapeño peper. Giet er vervolgens wat van deze heerlijke knoflooksaus erover en eventueel een pittige saus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *