Jaaa hier word ik enthousiast van! Mijn favoriete land qua eten: Surinaams! Elk jaar tref je mij weer bij het Kwaku festival aan. Lekker bara’s, roti kip en bami eten. En dan als afsluiter salsa dansen om al dat eten er weer af te dansen. Bruine bonen met rijst kom je niet vaak tegen. Zo af en toe zie je dit bij een Surinaams restaurant op het menu staan. Maar ik kan zeggen dat dit wel heel lekker is. Dit geeft een heel ander smaakexplosie, dan de Hollandse bruine bonen die je gewend bent. Dit recept heb ik van mijn moeder die het weer heeft geleerd van een vriendin van Surinaamse afkomst.

Voor dit recept gebruik ik gedroogde bruine bonen die ik 8 uur laat weken. Ik laat namelijk de bruine bonen een uur sudderen, zodat alle smaken worden opgenomen. Met bruine bonen in blik gaat dat wat minder, omdat de bonen al heel zacht zijn. Tevens gebruik ik hier alleen kip en geen zoutvlees, maar je kunt natuurlijk zoutvlees toevoegen.

Dit recept valt heel goed bij de kinderen in de smaak. Mijn zoontje van 2,5 jaar, een eetliefhebber en lekkerbek, probeert altijd zijn groentes te vermijden, maar in dit geval helemaal niet. Hij eet hier zo twee borden van weg. Normaal gesproken stoof ik er een Madame Jeanette in, maar met kleine kinderen zou ik hier voorzichtig mee zijn en eventueel zelfs weglaten!

Bereiding

1. Week de bruine bonen voor 8 uur in een diepe kom met water. Doe dit een avond van tevoren of heel vroeg in de morgen.

2. Snipper een ui en snij de knoflook fijn. Leg de tomaten in een grote kom en kerf met een mesje een kruisje in de tomaten. Kook een liter water en giet dit over de tomaten. Laat dit zo even 10 minuten staan, totdat het vel loslaat. Giet de tomaten af en laat dit even afkoelen. Zorg er dan voor dat de tomaten ontveld en ontpit zijn. Snij de tomaten in vieren.

3. Snij de kip in blokken. Doe de boter in de pan en voeg de kip toe zodra deze is gesmolten. Bak de kip totdat deze goudbruin is.

4. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee. Doe de tomaten erbij en bak dit kort mee.

5. Verkruimel de bouillonblokjes en meng dit met de kip. Giet vervolgens het water bij en breng aan de kook.

6. Voeg de bruine bonen toe en breng alles weer aan de kook. Zet het vuur zacht en kook de bruine bonen mee voor een uur totdat ze zacht zijn. Voeg de laatste 15 minuten een Madame Jeanette in zijn geheel toe. Eventueel kun je nog peper en zout erbij doen voor de smaak.

7. Kook ondertussen de rijst. Reserveer de rijst met daarbovenop de bruine bonen. Ben je een liefhebber van erg pittig? Doe dan nog wat sambal erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *