Deze taart is hemels! Ik heb er geen ander woord voor. De taart is heerlijk fris en zoet en tevens gezond door onder andere de kiwi. De kokosyoghurt met extra kokosrasp geeft een mooie tegenhanger bij de kiwi. Deze twee zijn heerlijk samen. De bodem is gemaakt van amandelmeel, havermout en dadels. De bodem heeft iets weg van een zanddeeg of koekjesdeeg, maar dan zachter van structuur en veel minder zwaar.

Daarnaast heb ik een vriendin die lactose-intolerant is en graag wilde ik een keer een taart maken die geen zuivel bevat. Je kunt de taart ook volledig vegan maken door er agar agar toe te voegen in plaats van gelatine om de kokosyoghurt op te laten stijven.

In mijn blog schrijf ik meer over kiwi’s en hoe je die het beste kan bereiden.

Bereiding

1. Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 C°.

2. Maal of hak de dadels fijn. Snij de boter in stukjes. Klop de boter eerst wat los. Voeg vervolgens de agavesiroop en dadels toe. Klop dit even mee tot een gladde boter.

3. Voeg het amandelmeel en havermout toe. Kneed dit tot een deeg. Druk het deeg gelijkmatig plat op de bodem van de springvorm.

4. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak de bodem 12 tot 15 minuutjes. De bodem is klaar wanneer het wat goudbruin ziet. De bodem voelt zacht aan, maar dit hoort zo! Koel de bodem af.

5. Doe de kokosyoghurt in een kom. Voeg hieraan de agavesiroop en kokosrasp toe. Meng goed door de yoghurt heen.

6. Leg de gelatineblaadjes 5 minuten in water. Haal uit het water en knijp goed uit. Doe in een pan met 5 eetlepels water. Verwarm dit totdat de gelatine is opgelost. Laat het even afkoelen en voeg dan toe aan de kokosyoghurt. Meng er goed doorheen.

7. Giet de kokosyoghurt in de springvorm bij de koekbodem. Zet in de ijskast en laat 3 uur opstijven.

8. Schil de kiwi en snij in stukjes. De 3 overgebleven kiwi’s snij je in plakjes voor later voor op de taart. De stukjes kiwi gaan in de pan en voeg 10 ml water toe. Verwarm dit en roer af en toe.

9. Giet na 3 minuten de geleisuiker toe. Breng aan de kook en laat dit 10 minuten pruttelen. Doe de maïzena en citroensap bij elkaar en mix tot een papje. Gooi dit bij de kiwi jam en roer er goed doorheen. Zet het vuur uit en laat de kiwi afkoelen.

10. Breng ondertussen een pannetje water aan de kook, terwijl de kiwi staat te pruttelen. Wanneer het water kookt, voeg dan de kiwischijfjes toe aan het water. Laat dit een paar minuten mee koken. Haal uit het water en zet apart om af te koelen.

11. Zodra de kiwi wat is afgekoeld, voeg dan de jam toe aan de taart en verdeel gelijkmatig. Doe vervolgens de kiwiplakjes erbovenop. Laat het geheel nog 2 uur opstijven in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *